Kardoen in bechamelsaus uit Onvergetelijke Groeten DL 1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

  • 500 gram kardoenstengels
  • ½ citroen
  • zout
  • takje tijm
  • 1 eetlepel (kardoen) honing.
  • 4 dl melk
  • 1 wortel
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel peperkorrels
  • 2 selderijstengels
  • 1 theelepel tijm
  • 100 geraspte oude kaas
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • zout en peper
Kardoen

Kardoen

Haal het blad van de kardoen af, trek de draden van de buitenste stelen, snijd de stam in dunne plakjes (net als bij de stengels van de bleekselderij) en doe alles in water met citroensap om verkleuren te voorkomen. Kook de kardoenstukjes 15 minuten in een bodempje water met wat zout, een paar takjes tijm en een eetlepel honing (niet in een aluminium pan). Laat hem daarna uitlekken.

Bechamelsaus

Neem een pan met een dikke bodem Doe de melk met wortel, sjalot, knoflook, laurier, peperkorrels en de selderij daarin. Breng alles zachtjes aan de kook en neem de pan van het vuur als de melk kookt. Zet de pan 25 minuten afgedekt weg. Zeef daarna de melk. Smelt boter in een kleine steelpan en voeg bloem toe. Roer goed, laat in ongeveer 2 minuten de bloem gaar worden en blijf in die tijd goed roeren. Schenk dan beetje bij beetje, al roerend de melk erbij. Laat het geheel nog 2 minuten doorkoken. Breng de saus op smaak met zout en gemalen peper.

Vet een ovenschaal in en vul die met de gekookte kardoen. Schenk de bechamelsaus eroverheen. Strooi er dan wat gedroogde tijm en oude kaas over. Zet de schaal 30 minuten in de oven.