Honing bavaroise op een rondje honingcake en of honing cheesecake met duindoorn of cranberry.
Recept van Annette van Ruitenburg o.a. uit “De smaak van de Wadden”.
Ingrediënten voor de Honing bavaroise
1 dl honing Texelse honing * 3 eieren * 3 1 /2 dl melk * 10 gelatineblaadjes * 2 dl slagroom * 1 citroen * slagroom voor garnering
Klop de honing met de eierdooiers heel dik en luchtig. De melk aan de kook brengen en door een zeef al roerend bij het honingmengsel schenken. Dan de melk terug in de pan schenken en al roerend au bain marie laten binden tot een het een dikke vla geworden is. Het mag niet meer koken. De gelatine 10 minuten in ruim koud water weken, uitknijpen en in de warme vla oplossen. Dan de vla al roerend laten afkoelen tot dat het lauw is. De eiwitten stijfkloppen met 1 eetlepel citroensap. Als de vla lobbig is, deze op de eiwitten scheppen en daarop de slagroom scheppen. Alles luchtig omscheppen. De bavarois in een mooie glazen schaal overdoen, glad strijken en afgedekt minstens 12 uur koel wegzetten. De bavarois garneren met toefjes slagroom.
Honingcake met lavendel, lijkt een beetje op lamsoor wat ook wel Lavande de Mere wordt genoemd.
Oven voorverwarmen op 160° C
150 g boter * 150 g (riet)suiker * 3 eieren losgeklopt * 200 g Texelse honing * 4 eetlepels melk * ½ theelepel zout * 1 eetlepel lavendel * 250 g zelfrijzend bakmeel
Smelt 150 g boter en vermeng dit met 150 g (riet)suiker tot een papje. Voeg hier 3 eieren aan toe. Goed roeren. Meng 200 g honing met de melk. Doe dit bij het boter- suiker mengsel. Voeg vervolgens ½ theelepeltje zout twee eetlepels lavendel en 250 g zelfrijzend bakmeel toe. Doe het beslag in een ingevet cakeblik en laat gaar worden in een matig warme oven. Baktijd ca. 1 uur.
Honingkwarktaart een soort cheesecake
Verwarm de oven op 180°C. Bestrijk een springvorm van 24 cm. met boter of gebruik bakpapier.
Ingrediënten voor de vulling: 75 gram boter * 20 gram rietsuiker * 3 eetlepels honing * 2 eetlepels slagroom * eventueel 2 eetlepels gram cranberry’s of duindoorn bessen
Ingrediënten voor het deeg: 100 gram kwark * 50 gram suiker * 180 gram zelfrijzend bakmeel * 4 eetlepels plantaardige olie * 4 eetlepels slagroom
Laat de boter, de suiker en de honing voor de vulling op een zacht voor smelten. Roer er de 2 eetlepels slagroom door. Voor het deeg roert met de kwark, de 4 eetlepels slagroom, de olie en de suiker door elkaar. Meng hierna het zelfrijzend bakmeel er door. Verdeel het deeg over de bodem van de vorm en schep de vulling erop. Bak de taart in ± 20 minuten op een rooster in de voorverwarmde oven. De taart kan warm en koud gegeten worden. Deze taart is ook heerlijk met een cranberry of duindoornsaus.